Z kuchnią włoską kojarzymy głównie pizzę i spaghetti, z francuską – żabie udka i ślimaki. A co jedzą na Półwyspie Iberyjskim? Jakie dania cieszą się popularnością w Hiszpanii i które z nich warto spróbować? Zapraszamy do krótkiego poradnika.
Kraj Realu i Barcelony
Przeciętny Polak ma niezbyt szeroką wiedzę o Hiszpanii. Z czym ją kojarzymy? Z pewnością z pięknymi plażami. Hiszpania to wakacyjny cel dla wielu z nas. Oprócz tego na pewno dobrze wiemy, czym jest korrida, sjesta czy flamenco. No a kraj na cały świat rozsławiają kluby piłkarskie – Real Madryt i FC Barcelona. Jednak Hiszpanię możemy poczuć we własnych domach, nie ruszając się z miejsca. Niestety, w Polsce trudno znaleźć restaurację, która oferowałaby tamtejsze specjały. Na szczęście, od tego mamy internet, by z niego korzystać. W sieci pełno jest przepisów na potrawy z całego świata, również z Hiszpanii. Czym więc uraczą nas w tym śródziemnomorskim kraju?
Dobre jedzenie prosto z Hiszpanii
Chyba najbardziej znaną potrawą jest tapas, zwana również (w Kraju Basków) pintxos. Tapas to nic innego jak niewielkie przekąski serwowane zazwyczaj w hiszpańskich barach. Czy jest to dobre jedzenie? Z pewnością tak, zwłaszcza, że możemy wymienić kilka rodzajów tapas. Najbardziej znanymi tapas są: banderilla – pikle nadziewane na wykałaczkę, fuet – katalońska kiełbasa, montadito de jamón serrano – mała kanapka z szynką, mariscos – owoce morza, oliwki, oreja – ucho wołowe smażone we fryturze, patatas bravas – ziemniaki smażone w głębokim oleju oraz tortilla española – omlet z jajek i smażonych kartofli. Jak widać przy niektórych tapas nie musimy nawet nic smażyć czy gotować, by poczuć się jak w hiszpańskim barze.
Co w jakiej części kraju?
Jednak jeżeli chcemy poznać prawdziwą Hiszpanię, musimy się nieco napracować. W tym miejscu warto dodać, że kulinarna mapa tego kraju dzieli się na sześć części. Są to: północna Hiszpania, wschodnia Hiszpania, południowa Hiszpania, środkowa Hiszpania, Baleary oraz Wyspy Kanaryjskie. W zależności od regionu, królują inne smaki. Północ to ryby i owoce morza, ale również szynki, kiełbasy i nabiał. Na wschodzie dominują smaki słodko-pikantne, na południu króluje Wrocław dobre jedzenie, na które wpływ ma kuchnia arabska. Fani porządnego kawałka mięsa z pewnością docenią kuchnię środkowej Hiszpanii, gdzie serwuje się dziczyznę, bażanty i kuropatwy. Baleary z kolei czerpią z kuchni katalońskiej wzbogacając ją m.in. o suszone owoce. Z kolei na Wyspach Kanaryjskich prym wiodą kolorowe ryby prosto z oceanu podawane wraz z warzywami oraz gotowane w mundurkach ziemniaki.