Dlaczego pszenica durum jest lepsza?

Clipboard02

Pszenica durum nie jest bardzo popularna, ale na pewno jest doskonała. Dlaczego? Ponieważ oferuje dużo lepsze właściwości odżywcze niż wszelkie inne rodzaje pszenicy.

Sekret twardej pszenicy

Pszenica twarda jest właśnie pszenicą durum. Różni się ona sporo od pszenicy zwyczajnej, z której przygotowuje się mąkę, makarony oraz wiele innych rzeczy. Ale jak można zobaczyć na przykładzie strony omnomnom.pl coraz częściej w produkcji makaronów rezygnuje się z używania pszenicy zwykłej, właśnie na rzecz pszenicy durum. Jej zalety to: ładniejszy kolor, mniejsze klejenie się ciasta, lepszy smak, brak konieczności używania jajek przy produkcji makaronu, lepsza sprężystość i jędrność po ugotowaniu. Tym samym pszenica durum staje się bardzo ważnym składnikiem diety dla wielu osób. Jest ona niestety, bardziej bogata w gluten, więc osoby cierpiące na celiakię nie mogą jeść także jej, ponieważ skończyć się to może dla nich tak samo nieprzyjemnie jak w przypadku zwykłej pszenicy i wyrobów z niej przygotowanych.

Zastosowanie

Zastosowanie pszenicy durum jest, więc bardzo szerokie. Używa ją się coraz częściej, jest ona także dostępna w wielu sklepach w formie mąki, więc można przygotować sobie samodzielnie w domu rzeczy z jej użyciem. Na pewno jest to też doskonała roślina, która lubi trudniejsze warunki, więc doskonale rośnie w Afryce czy w suchych miejscach w Ameryce Północnej. Dzięki tej właściwości jest coraz częściej uprawiana i jest doskonałą alternatywą dla innych rodzajów zbóż, nie wymaga specjalnych zabiegów. Wybierz włoski makaron i ciesz się zdrowiem i szczupłą sylwetką.

Recommended For You

About the Author: kazimierz-dolny.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *